След Нобеловата награда в категория Медицина, връчена на шведски учен, който измисли как

...
След Нобеловата награда в категория Медицина, връчена на шведски учен, който измисли как
Коментари Харесай

Генетик: Носим от 1 до 4% неандерталско ДНК

След Нобеловата премия в категория " Медицина ", връчена на шведски академик, който измисли по какъв начин да извлече ДНК от костите на неандерталцитe: Какво е генетично тестване и защо е важно да познаваме гените си?

Това споделя в студиото на Euronews Bulgaria доктор Олга Антонова, член на управителния съвет на Европейското сдружение по човешка генетика, основен помощник към Катедра " Медицинска генетика " в МУ-София. Тя има предпазена дисертация в региона на генетични проучвания на пациенти с рак на пикочен мехур и дълготраен опит в областта на нутригеномиката.

По думите й, с помощта на отличеното с Нобелова премия отличие се разкрива един нов клон в науката, наименуван палеогенетиката.

 
То промени мисленето на учените по какъв начин е вървяло човечеството. Смятало се, че хомосапиенс не се е срещал с неандерталците, а тези проучвания опровергава това. Има кръстоска сред хмосапиенс и неандерталец и ние към момента носим от 1 до 4% неандерталски гени в нашето ДНК.
През 2018 година доктор Антонова показа триумфите на младите учени в България в Съвместния Изследователски Център (СИЦ) на Европейската комисия в гр. Испра, Италия и взе присъединяване в плана „ Предприемачи в науката “ към Фондация Карол Знание.

Д-р Антонова е минала сертификационен курс „ Нутригеномика: Генетично тестване за персонализирано хранене “ към организацията Dietitians of Canada.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР